Een besluit over nieuwe EU-regels voor ruimere mogelijkheden voor arbeidsmigranten om werkloosheidsuitkeringen mee te nemen, is in Brussel uitgesteld.
De Roemeense EU-voorzitter heeft besloten een werkgroep in te stellen die zich gaat buigen over de vragen en zorgen die onder meer Nederland over de omstreden regeling heeft, aldus ingewijden. De lidstaten gaan waarschijnlijk vrijdag opnieuw in discussie over de omstreden plannen.
De hele Tweede Kamer en het kabinet zijn tegen de regeling, bleek tijdens een dinsdag ingelast debat in Den Haag.
Werknemers die in een ander EU-land na minstens een maand werken onvrijwillig werkloos worden, krijgen het recht hun werkloosheidsuitkering zes maanden mee te nemen naar eigen land. De aanspraak op de uitkering wordt beoordeeld op basis van het ook elders opgebouwde arbeidsverleden.
In de huidige wetgeving heeft een ontslagen werknemer na één dag werk recht op het exporteren van zijn WW gedurende drie maanden.
De uitbreiding van WW-export is onderdeel van een pakket voorstellen van de Europese Commissie van december 2016 om de socialezekerheidsstelsels in de EU beter op elkaar af te stemmen.
Kabinet en Tweede Kamere tegen Europees plan voor WW-uitkering
Het kabinet gaat zoeken naar manieren om de effecten van het Europese plan in Nederland te beperken, zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dinsdag.
Als arbeidsmigranten voor langere tijd een Nederlandse WW-uitkering kunnen meenemen naar eigen land, valt volgens Kamer en kabinet de prikkel om werk te zoeken. De Nederlandse uitkering is veelal hoger dan het salaris dat men thuis kan verdienen.
Naast Nederland zijn ook onder meer Duitsland, Luxemburg, België en Denemarken tegen.
Koolmees gaat kijken hoe binnen de wet en regelgeving de gevolgen van de maatregel beperkt kunnen worden. Hij gaat ook onderzoeken hoe de handhaving bij de export van de werkloosheidsuitkering kan worden aangescherpt en geïntensiveerd.